2013. október 19., szombat

Indulás-La Salida

Ha van érkezési oldal , akkor van indulási is.
Ha az ember egyszer megérkezik  egy idegen országba, ismeretlen városba,  nem megfelelő ruhatárral, nem megfelelő nyelvtudással, kimondottan bátortábor feeling. S mert azért vannak a jóbarátok…  szépen  lassan minden kaland lesz, egy tematikus, történetekkel teli kalandpark... G.B Shaw  azt mondta, hogy  “Én nem hiszek a körülmények hatalmában. Hiszem viszont, hogy ebben a világban csak azok boldogulnak, akik megkeresik a megfelelő körülményeket, és ha nem találják, megteremtik azokat.” Hiszem én is és pontosan ezért igyekszünk a kalandparkot lassan, de biztosan benépesíteni.  
 
 

Az utcák, a parkok, a strand és a kedvenc hely is arcokkal lesz teli. Ismerős a helyi zöldséges, a sarki cukrász,  az emigráns pilates tanár.  Más lesz  a mosolyuk, más a köszöntésük egy hónap után, más  a búcsúzkodás  során.   Valencia   Földközi tenger partján fekszik. A Földközi tenger utak összessége: nagy a jövés menés. Átutazókkal  teli.
Négyen jöttünk, négy hétre, négy szobába. Kilátásokkal vagy anélkül. Mindannyian többek lettünk, és így többed magunkkal megyünk tovább. Connecting people.  Együtt éltünk Almiseratban,  ahol  egy volt a postai címünk , egy  a wifi kódunk. Mit viszel magaddal? Túlsúlyos vagy?  Azt mondják, ahol becsukódik egy ajtó máshol kinyílik egy ablak. Mi jön veled, ami a következő ablakon át befér?   Minden utazás egy másik utazást rejt magában. Az elágazás, amelynél kettéválik az út,  az elfelejtett irány. 
Hát tessék : Valencia nem Párizs, nem New York vagy Hong-Kong. Valenciáról nem írtak regényt, musicelt, nem lett kalandfilm helyszín-pedig lehetne. Minden adottsága megvan hozzá. Büszekség, széptevés, csalárdság, korrupció. Mégsem szorongó. Nem.
Valencia kicsit  London, Sydney vagy Berlin akar lenni. Nem repülőgépről nézhető város, hanem brandesített, élhető város akar lenni. Mert az élhető városoké a jövő.  Az utcán reggeliző városoké, a parkokban sportoló városoké, az öregedő, de tovaguruló városoké. Olyan városoké , amelyik mernek nagy levegőt venni és magukhoz engedni a fiatalokat, akiket azért nem is enged el. Erasmus –szal vagy fapadossal mindegy is neki, de maradjanak, jó  közel. Így halad a korral. Felnőtt fejjel  up-startkodó, vintage üzletekeben viruló, önálló vállalkozókban,  hipszterkedő focirajongókkal. A Cafe del Mare és a pocakos pincér-Dj-k ideje lejárt.

Valenciában minden benne van. Homok, pálmafák, tenger. Édes, rothadó kálvária. Citromos vakációs szertartások hisztikkel, amikor el kell hagyni a vizet a földért.  Amikor ki kell szállni a habokról a földre  és újra kelletlenül nehéznek kell lenni. Hiába már a só és a száraz bőr. Egyszer hazaérünk beállunk a zuhany alá, fénylőn puha bőrrel és engedelmes hajfürtökkel lépünk ki alóla., kirázzuk a homokot  a cipőből és tudjuk az igazságot ’Az óceánokon túl nincs arany város’. Felállunk és csomagolunk. 
Ha megkérdezik, honnét jöttél, mondd, hogy "A hátam mögül", és arra, hogy hová mész, mondd, hogy "Az orrom után".
Ma az utolsó is elindult  Almisretatból és lekapcsolta a villanyt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése