2013. október 3., csütörtök

Piac-Le Mercado

 


Piacokról élünk. Ortodox tézis.
 
 
 
 A társadalomtudósok (az angol tudósok naná kivételek)  mára már –már ezoteriába hajló túlpszichológizált mixelt elemzésekkel rukkolnak elő, mert ez a menő. Értsd eladható. Ők azok, akik szívesen dolgoznak minden más szakterület, mint például a biológusok, filozófusok, fizikusok és a közgazdászok által használt szakszavaival is. Nap, mint nap az adok-kapok, kereslet kínálat alapján működik a társadalom piacán  még  Valenciaban is.
A közgazdászok naaagyoon racionálisak. Mindenesetre emberek, és ezt néha szeretik elfelejteni.  Mi van akkor, ha irracionálisan többet fektetek be valamibe, vagy valakibe, mint az visszaad? Mit mond a biológus? Meghalsz. A közgazdász? Buktad. Pszichológus: lépj tovább. A fizikusok szerint semmi nem vész el csak átalakul. Az ezoterikusok szerint az univerzum majd visszaadja, valaki mástól visszakapod. Chuck Norris nem hisz a varázslatokban, elveszi, ha megunja hogy elszámolt végtelenig kétszer,de  még mindig lebegtetés van. De mennyi!
Ízlésről és piacokról nem vitatkozunk,  hűségesek maradunk , néha tiltakozunk és ha végleg elszakadt a cérna  kivonulunk.
Egy racionális városlátogató végigpörgeti a GPS koordinátákra lebontott touristguidokat, okosan letölti a nyitva tartási időket és okos telefonjával  elindul a piacokra megnézni, hogy mit mennyiért nyomnak a mérlegre a pergőnyelvű kofák így szeptember végén. A kíváncsiak Mercado Central, Ruzafa környékére, Cabanyára vagy a lompiacok egyikére. Majd szembesül vele, hogy a jóléti társadalom nem átverő showt dob piacra. Hűtőpultok vannak a tárolásra, plexik vannak a nézelődök és kesztyűk a tapi ellen. Nincs rohadó zöldség szag, kifolyt vér sem maszatol. A tisztaság mellett azért a számaladás itt sem dívik.
Egy nem racionális városlátogató butatelefonnal nyomja, lekési a nyitvatartási időt és jobb híján  beül egy árnyékos   kocsmába. Rendel és bambul a bezárt kapukra. Hogyan is van itt az adok- kapok? Nézi az asztalokat ki mit eszik-iszik, és nézi a szintén már bezárt Selyempiac épületéről lógó szobrokat és megkíván egy újabb italt: olyat amit a másik asztalon  isznak. Keressük a kapcsolódási pontokat!

Culo veo culo quiero?  kérdezi a pincérnő.  


Mi van?! megismétli. Azt mondja a gyerekek mondják ezt, amikor elirigylik a másikét. Utánozás majom szokás? Hát igen új országban, idegen nyelvi környezetben felnőtt fejjel  olyan, mint egy 5 éves gyereknek lenni.  Tanulod kiejteni  a szavakat, ízlelni az új ízeket, hozzákapcsolni az új érzéseket. Utánozol, mert Rómában, mint a rómaiak,  Valenciában pedig, mint a valenciaiak.
 
A kreatív gondolkodást tanítók szerint túl felnőttek vagyunk. Tele vagyunk múltból hozott szabályokkal, korlátokkal, sérelemmel. Szerintük az igazi ötletek akkor születnek, ha vissza tudunk találni gyermeki önmagunkhoz, a játszó gyermekhez. A testi lelki önfelfedezés öröméhez. Hogy  tudjuk mink van. Persze fontos szabály, hogy kommunikáljuk is le. Legyen látható a kérés ezért mutassunk valamit magunkból pl.  mosolyogjunk vagy vicsorogjunk ! Lényeg legyen ajánlatunk.
Láttam a segget, kérem a segget-szó szerint a helyi mondat. Tiszta beszéd, semmi cizellált lacafasza, mégis belepirul, akinek felnőtt fejjel mondják. Kinőtt már ebből, bocs. Racionálisan tudom mit mondok. Nyilvánvaló, hogy túllépem  a határt ha  ezt a kifejeztést használom. Ez már egy másik szint, másik (nem pici piaci) szereplőkkel. nagyon felnőttek vagyunk, komoly mint a vakbélgyulladás.
Nem racionlisan viszont, aki nem tud mit  kezdeni magával    a (hús)piacon az is alternatíva, mert pl. mehet vissza a balettba ugrálni.

A bezárt csarnok és az emberi kapcsolatok piacán mindeki látja az előtte felvonuló lehetőségeket, de öntudatosan, szégyenlősen  nem mindegyiket kéri. Nem vevő rá. Pedig egyszerűen csak utánozni kellene, mint a divatot, mert ez is egy lehetőség lehet.

Új nap, új piac, kedvezőbb nyitva tartás.
Ennyi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése