2013. szeptember 23., hétfő

Reggeli- El Desuyano




A téma az utcán hever mondják. Ahogy egy jó reggeli is elkapható  gyalogosként vagy bringásként házi sütikből havonta egyszer , még ha  mindezért az élményért a szomszédba, a szomszédhoz kell menni.


Milliós közösségek élik zavartalan öröklétüket bezárva saját falaik közé, szerte a világban. Spanyolország a teraszok, bárok, utcai kvaterkák országa. Mást jelent itt a közösségi élet és étkezés, mint otthon. A munka, már akinek van, csak-csak elindul reggel. Kávé a lenti El bar-ban vagy El cafe-ban.  Aztán  9.30-tól jön a tízórai szünet "El almuerzo",  egy la cafeteria-ban kávéval, szendviccsel, snack-kel, amibe már a bor és a sör is belefér. Kb. déltől már az  1-órától kezdődő "La comida"-ra  várunk,  olyan 2-3 órás ücsörgéssel. A siesta után már csak pár óra, és ismét lehet sörözni, borozni a haverokkal valamelyik La taberna teraszán "La merienda. Este 9-től pedig "La cena" , vacsoracsata annak aki bírja. A valenciaiak elég jól bírják.

A  reggelizz, mint egy király, Valenciában (sem) divatos fogalom manapság. Talán azért, mert látható, amúgy is királyi módon csemegéznek minden napszakban. Hétvégén pedig még lassabb az élet. Ilyenkor kitágul az idő és kibővül a család és még az utcára is vonul néhány társaság, ha megszervezik, ha van miért. Például egy hónapban egyszer biztos a gyalogosokkal is. Több helyszínen koccanhatnak, aluljáróban, parkban, sétálókban vagy csak egy forgalmas kereszteződében akár. Hasonlóan a budapesti bringás reggelihez, vagy a kicsit elhalkult Szomszédünnephez, itt is elindult egy kezdeményezés. 2008 novemberében szervezték meg az első nyílt helyszínen a Reggeli gyalogosokkal eseményt  és azóta minden hónap 3. szombat délelőtt, a város más-  más negyedeiben kiválasztott helyszínen, közösségi téreken a szervezők reggelizni hívják barátaikat, az arra járókat, a környéken  lakókat.

A Desayuno con Viandantes, Reggeli gyalogosokkal, szervezői adják a teret, a székeket, az asztalokat, a pakolást és aktiválják a szociális médiát. A vendégek pedig hozzák a formájukat: házi sütikkel, üdítőkkel, gyümölccsel és kávéval felpakolva.Együtt veszik birokba a területet az érdeklődőkkel és odacsapódó kíváncsiskodókkal együtt.


Aktivisták helyett artivisták lepik el az utcákat a konyhatündérrel, a grafikussal, az újságíróval, az álmodozóval, a bringással, a visszavonult nyugdíjassal, a mozgássérülttel   és a hiperaktívval együtt. 

Az artivisták célja, hogy a valencia-i közterekre fordítsák a helyi lakosok figyelmet, hogy ne csak parkolásra, rohanásra, telefonálásra használják azt, hanem álljanak meg beszélgetni a mindennapokról és arról,  hogy hogyan változik a világ körülöttük.

A szervezők fontosnak tartják, hogy pozitív javaslatokat ismerjenek meg  az ottlakók egymásról és egymástól, és ne más mondja ki helyettük az ötleteiket.  

A szervezők csupán mediátorként segítik a helyi közösségeket abban, hogy új és újra gondolt rituálékat vigyenek ki az utcára és az ottlakókkal együtt építsenek ki helyi hagyományokat a régiekre alapozva vagy éppen újraértelmezve azokat.

Ha az állami szervezetek politikai, kulturális értékek közvetítésére einstandolják a nyilvánosságot, akkor miért ne lehetne saját művészeti, gasztronómiai célokra és önkifejezésre felhasználni a tereket? Miért ne lehetne meghívni a szomszéd utcából azt, aki most költözött be vagy éppen már 20 éve lakik a környéken?  

Ismerjük meg egymást, üljünk le egy asztalhoz a szomszéd kerületből, országból érkezőkkel. Az étel, mint identitáskifejező szimbólum segít az ismerkedésben. „Ezt hogy csináltad,”, „én nem teszek bele ezt vagy azt”, és már el is kezdődik az e-mail csere. Úgy tartják, hogy a gasztokalandorság és az előadóművészek szimbiózisa fizikai és szellemi táplálék is egyben. Olyan érték, családi élmény- ami   új rajongókkal és jó vibrálással tölti meg a téret. 

Egy falat ebből, egy falat abból. És mosolyogsz!  Egy falat Valencia- élvezd! 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése